Метростанции >>


Mетростанция Мусагеница

Адрес: гр. София, жк. Мусагеница, бул. Андрей Сахаров

Станцията е изцяло надземна с дължина на перона 105 м, разположена на бул. „Андрей Сахаров“ до съществуващ стоманен мост. Тя е с един вестибюл, чийто подход е от улицата под моста. Станцията е с предварително фиксирани функционална схема и размери, които са обусловени от вече изградения мост и необходимостта от връзка между двете части на кв. „Мусагеница”. Станцията представлява компактен по форма цилиндър с елипсовидно сечение, плавно издут в централната уширена зона на комуникациите.
Изпълнена в нетрадиционен за метростанции стил, чиито овални обеми, ажурна конструкция, свежи цветове и материали създават ефект на лекота. Динамичното редуване на плътни и прозрачни полета подчертава движението, а комбинацията от прозрачно синьо и жълто в интериора символизират небе и слънце, въздух и светлина.
Отвън фасадата представлява прозрачен синьозелен тубус, обхванат от плътни сребристи пръстени. Покрита е с поликарбонат с ултравиолетова защита и различна степен на прозрачност, двустранна алуминиева обшивка от еталбонд с изолация, осветителни тела с фасетирани рефлектори, за да предпази пътниците от летните жеги и парников ефект.
Архитекти: арх. Елена и арх. Фарид Пактиавал, инж.-арх. Румяна Костадинова


Метростанция "Константин Величков"

Адрес: гр. София, бул.“К Величков”

Метростанцията е ситуирана под бул."Тодор Александров" между кръстовището му с бул.“К Величков” и ул. "Димитър Петков" в близост до бул. "Стамболийски" и ул. "Царица Йоана ". Разположена е на външния ринг на централната градска част на столицата. 


Метростанция Западен парк

Адрес: гр. София, бул. "Царица Йоана

Метростанцията се намира в източната част на ж.к. "Люлин" в близост до Западния Парк. Ситуирана е под пътното платно на бул. "Царица Йоана" между бул. "Д-р Петър Дертлиев" и бул. "Луи Пастьор".


Метростанция Люлин

Адрес: гр. София, бул. "Царица Йоанна"

Въведена в експлоатация на 28 януари 1998 г.

Метростанцията се намира в центъра на ж.к. "Люлин" и е заобиколена с 5 микрорайона на комплекса. Ситуирана е под пътното платно на бул. „Царица Йоанна“. От двете страни на булеварда между входовете на станцията са оформени локални платна за паркиране. Метростанцията е колонен тип, с островен перон.


Метростанция Обеля

Въведена в експлоатация на 20 април 2003 г.
Метростанция “Обеля” се намира в западния край на първия метродиаметър между двата микрорайона на ж.к. “Обеля”. Входните вестибюли са разположени от двете страни на река “Какач”, съответно южният от страната на ж.к. “Обеля”-1 , а северният от страната на ж.к. “Обеля” -2.


Метростанция Опълченска

Адрес: гр. София, ул."0пълченска"

Метростанцията е разположена под бул."Тодор Александров" между ул."0пълченска" и бул."Хр.Ботев". Западният вестибюл е с 4 входа на кръстовището между ул."0пълченска" и бул.”Т.Александров", а източният е с 2 входа на пресечката на бул."Т. Александров" и ул."Странджа". (до последната спирка на трамвай № 20).


Метростанция Сердика

Адрес: гр. София, бул. “Мария Луиза”

Метростанция “Сердика” е разположена в централната част на гр. София на бул. “Мария Луиза” и пл. “Света Неделя”.

Трасето на метрото в района на станцията преминава под нивото на археологичния резерват “Сердика” в близост до западната порта на древния град (I в.пр.н.е. – V в.сл.н.е.).
След пускането в експлоатация на Втори метродиаметър, тя ще бъде възлова и от нея пътниците ще могат да се прехвърлят на станция пл. „Света Неделя“.


Метростанция Сливница

Адрес: гр. София, бул. „Сливница“

Въведена в експлоатация на 28 януари 1998 г.

Станцията е разположена напречно на бул. „Сливница“ в края на ж.к. „Люлин“. След нея в посока Обеля е разположено депото. Метростанцията е безколонен тип, с островен перон, плитко заложение. Дължина на перона: 120 м.


Метростанция стадион "Васил Левски"

Адрес: гр. София, бул. Драган Цанков

Станцията е разположена на кръстовището на бул. „Драган Цанков“ и бул. „Христо и Евлоги Георгиеви“, недалеч от Националния стадион „В. Левски“, дал името на станцията. Разположена е до мястото, където някога се е намирал стадион „Юнак“.


Метростанция „Г.М. Димитров“

Адрес: гр. София, бул. „Г. М. Димитров


Метростанция „Жолио Кюри“

Адрес: гр. София, жк. Изгрев, бул. Драган Цанков


Метростанция „СУ Св. Климент Охридски“

Адрес: гр. София, бул. “Цар Освободител”

Пред университета между кръстовището на бул. “Цар Освободител” и бул. “В. Левски” и “Орлов мост” е разположена метростанция “СУ Св.Кл.Охридски”. Метростанцията обслужва изключително големия пътникопоток на “Орлов мост” и натоварения бул. “В.Левски”, Софийски университет, административната част и жителите от района на пешеходната достъпност.


Използвана информация: www.metropolitan.bg