[20.05.2010] За България
        

България е държава в Югоизточна Европа, член на Европейския съюз и на НАТО. Разположена е в източната половина на Балканския полуостров и заема 22% от площта му. Граничи с Черно море на изток, с Гърция и Турция на юг, със Сърбия и Република Македония на запад, и с Румъния на север, разделена от река Дунав. Общата дължина на държавната граница е 2245 км, от тях 1181 км са сухоземни, 686 км — речни и 378 км — морски. Официалното име на държавата според конституцията ѝ от 1991 г. е Република България.

                             

Националният й празник е 3 март (Ден на освобождението от османско владичество). Официални държавни празници са още 6 септември - денят на Съединението, 22 септември - денят на Независимостта и 24 май - Денят на българската просвета.България има изключително богата история, датираща от няколко хиляди години. Първата българска държава е основана 681г. от хан Аспарух, а за столица е определен град Плиска. През 9 век България се превъща в една от най- мощните държави на континента.От 1018г. до България попада под византийско робство. През 1186г. Братята Асен и Петър дават началото на Втората българска държава.През 13 век след значителни териториални разширения, културен и икономически подем България отново става основен политически фактор в Европа. След дългопродължилата криза през 14 век, през 1396г. държавата е завзета от османските войски.Османското робство продължава 4 века.След дълги борби с оръжие и на дипломатическата маса на 1 юли 1878г. е подписан Берлинския договор, удостоверяващ автономния статут на България. На 6 септември 1885г. е обявено Съединението на разпокъсаните български територии, а на 22 септември 1908г. е обявена Българската независимост.

Днес България е парламентарна република. Националните символи на българската дъжава с химнът, знамето, гербът и Гвардията на Републиката. От 1999г. България е разделена на 29 административни области.По данни на Националния статистически институт населението на България до 2007 е 7 679 290 души.Гледано от север на юг, страната се разделя на четири природни области, заемащи териториите в посока запад-юг: Дунавска равнина, Стара планина, Тракийска низина и Рило-Родопски масив.С умереноконтинентален климат се характеризира предимно територията на Северна България.В пространството между Стара планина и Родопите властва преходният климат със средиземноморско влияние. Крайбрежната низина се намира под уравновесяващото въздействие на Черно море, а по високите части на планината властва алпийският климат.


             

София е столицата и най-големият град в България. Разположена е в западната част на страната в полите на планината Витоша и е основен административен, индустриален, транспортен, културен и университетски център на страната. София е кръстена на бившата катедрала на града - църквата „Света София“. Името София на гръцки означава „мъдрост“.София е с обща площ от 1 311 кв.кми разположена на около 550 метра надморска височина. Това я прави четвъртата по надморска височина столица в Европа.Населението на София е 1 380 000 души.

          

София е една от най- древните европейски столици, тъй като има повече от 7000- годишна история.Около 8 в.пр.н.е. възниква древен тракийски град, наречен по- късно от завладелите го римляни Сердика – на името на сердите, тракийското племе населяващо града по това време. През Римската епоха градът процъфтява като административен център на провинция Тракия, а по късно – 3 век става и столица на новосъздадената провинция Вътрешна Дакия. От средата на 6 век при управлението на Юстиниян Велики, Сердика се възражда като важен административен и стопански център и получава името Триадица. През 809г. Градът влиза в пределите на българската държава и получава името Средец. Още през 13-14 век градът става известен с днешното си название по името на базиликата св. София(6в.).Едва на 22 март/4 април(н.с.) при обявяването на града за столица на Република България и името София навлиза официално в употреба.

           

Няколко думи и за най- посещаваните забележителности в София:

Храм - паметникът „Александър Невски“ е една от най – големите православни църкви на Балканския полуостров. В момента служи за катедрален храм на българския патриарх.

                               

Свети Георги“ е църква, ротонда, и се смята за най- старата запазена сграда в града. Ротондата е част от голяма култова антична сграда от 4 век. Въпреки неголемите размери, този паметник от раннохристиянската епоха има силно въздействие и е обект на изследване на световноизвестни археолози.

Национален Дворец на Културата – е сграда с няколко зали в центъра на София, която се използва основно за културни прояви. НДК е открит през 1981г. ,а негов архитект е Александър Баров. Най – голямата зала е с 5000 места.

Боянската църква – е средновековна българска църква в софийския квартал Бояна, намиращ се в подножието на планината Витоша. Тя е един от културните символи на България, а от 1979 е включена като културен паметник в списъка на Световното културно и природно наследство на Юнеско.

Народният театър „Иван Вазов е най- старият и най- авторитетен театър в България след Освобойдението. Народният театър е налседник на софийската драматична трупа Сълза и с мях, която след 1904г. Се преименува на Български народен театър.

Витоша – е първият природен парк на Балканския полуостров. В планината има добри условия за зимни спортове – ски и сноуборд, като сезонът продължава обикновено от декември месец до края на пролетта.


           

Банкя е град в Област София, Западна България. Той е известен балнеолечебен център. Kурортът е национален център за рехабилитация на болни от сърдечно-съдови заболявания и за профилактика на застрашените от тях.

Уютните хотели и ресторанти, паметниците на културата, храмовете, тенис-комплексът, националният хиподрум, минералният плаж, близостта до Люлин планина, десeтките културни прояви, организирани по време на традиционните празници "Горешляци" на минералната вода предизвикват интереса на многобройните гости на града.

                      

Банкя се намира на около 10 км западно от столицата София. Разположен е в подножието на планина Люлин, на брега на река Банкя. Надморска височина: 630-750 м. Със столицата го свързват две шосета - отклонението на Мильово ханче по пътя за Сърбия и пътят покрай кв. Филиповци. Градът е част от националната железопътна мрежа с електрифицирана линия.

Първите заселници на територията на Банкя са тракийски племена от преди 2500 години. При археологически разкопки край кв. Вердикал са разкрити останки от римски сгради, стени, канализация, бронзови гривни от IV-V век от новата ера. Писмени документи за съществуването на Банкя като селище черпим от турски данъчен регистър от XV век.

Църква "Св. св. Кирил и Методий" с. Иваняне. Построена през 1915г.

Църквата "Мчци Кирик и Юлита". Построена през 1932г. Осветена от Софийския митрополит Стефан. Основни дарители са Михаил Тенев, Елена и Христо Трънкарови.

Клисурски манастир "Св. Петка" - с.Клисура. Събор на 14 октомври.


Около 5-7 век сл.Хр., на територията на Велико Търново се издигнал Зикидева – най-голямото византийско селище в провинцията Вътрешна Мизия. Неговата цитадела била разположена на добре укрепената крепост Царевец.

        

През 9 век върху руините на Ранна Византия, цитаделата на хълма Царевец се издигнал българско средновековно селище. Постепенно то се разраснало по време на Първото българско царство и специално по времето на Византийското владичество. През 12 век селището вече било укрепено в него бил издигнат благороднически замък и няколко християнски религиозни сгради. Борбите срещу Византия били обявени 1185 по време на осветяването на църквата „св. Димитър“. Предводителите на бунта били двама местни боляри – братята Асен и Петър. България възстановила независимостта и Търново станал столица. Повече от 2 века градът бил политически, икономически и културен център на държавата.

         

Главната крепост била на хълма Царевец – а вътре Царския палат – затворена част със представителни, административни и жилищни сгради.

Резиденцията на българския Патриарх се издигнала в най-високата част на хълма. Патриархалният храм на Възнесението, където били реликвите на Св.Михаил воинът от Потука били съхранявани в центъра на вътрешния двор.

Измежду добре укрепените стени на Царевец и Трапезица, по течението на река Янтра в така наречения „Нов град“ били издигнати 6 църкви. Около някои от тях имало манастири. Най- известни от тях били манастирите около църквата Св.св. Петър и Павел. На югоизточния склон на Царевец бил кварталът на чуждестранните търговци, известен под името Френк Хисар. В това време България била в търговски отношения с Венеция, Генуа, Дубровник, Пиза.

Много културни и духовни ценности са създадени в столицата. Те определят значимостта на града в съдбата на Българската държава. За два века Търново бил главния производител и духовен център. Икономическото развитие довело до началото на коването на български монети. В столицата в монетния двор цар Иван Асен II изковал първите си златни монети с български надписи.

Постепенно българските монети започнали да циркулират в международния пазар. Във втората половина на 14 век започнали да се използват и в Сърбия, Босна, Влашко, Венеция. Доказателство за международния престиж на Българската държава и нейната столица били печатите на владетелите и духовенството. С печатите били прикрепяни международните договори, личната и държавната кореспонденция.

Скулптурата в столицата била с декоративен замисъл, свързан светската и култовата архитектура. Заедно с работите на паметниковата скулптура има различни примери за малки пластики- каменни и стетитни икони, местни и внасяни. Изработването на керамични икони станало много популярни. По време на Второто Българско царство много добре развит занаят бил дялкането на кости.

Орнаментите за аристокрацията жили изработвани от злато и сребро, докато масовата продукция била смесена или медна, но те повтаряли формите на орнаментите от скъпи материали. Най- популярни и привлекателни били техниките на филигран, зърнитост на пореста повърхност били прилагани от занаятчиите когато изработвали орнаментите. Умелите грънчари правели керамика за сградите, за кухня и декоративна.

От особено голяма важност била продукцията на луксозни съдове високо художествени качества. Търново стана най- големият център за продукция на сграфито керамика, средновековните български майстори асимилирали сложната техника перфектно в производството си.

През средновековието (12-14 век) Търново станал важен духовен и културен център, не само за Българите, а за всички славянски страни. Българските царе щедро възнаграждавали образованите хора.


        

Регионът на Бургаското Черноморие се характеризира с прекрасни условия за морски туризъм, с наличие на ценни природни ресурси като минерални извори, лечебна кал и естествени езера - дом на много застрашени животински и растителни видове. Богатото културно-историческо наследство създава условия за развитие на културен туризъм.

Най-големият град тук, чието име носи и регионa е Бургас.

Освен туристическо селище, град Поморие, удостоен с наградата за чиста околна среда 'Син флаг', се е превърнал и в предпочитан оздравителен център заради лечебните свойства на прочутата поморийска кал.

В региона се намират едни от най-известните български морски курорти като Слънчев бряг, Св. Влас. Те предлагат лукс, комфорт, удобство и отлични условия за водни спортове.
                     
 
Град Несебър е едно от най-предпочитаните морски селища за почивка. Той съчетава прекрасни възможности за морски туризъм и богато културно-историческо наследство. Старият град, където ще се потопите в атмосферата на древния свят е обявен за паметник на културата със световно значение под защитата на ЮНЕСКО.

Други интересни паметници, разкриващи историята на региона са нос Емине, село Емона - родно място на тракийския цар Рез, участвал в Троянскат

Обратно към новини Google Myspace Facebook Twitter Digg Delicious Svejo LinkedIn

dobavigo