[12.07.2010] Цените на имотите в София тръгнаха нагореЦените на жилищата в София отбелязват среден ръст от 1.46 на сто през първите шест месеца на 2010 г. спрямо предходната половин година.
Това съобщи пред журналисти днес Цветелина Тасева, изпълнителен директор на фирмата за търговия с недвижими имоти "Адрес", предаде БТА.
Тя посочи, че цените на жилищата в страната са с разнопосочна тенденцията и разликата между предложенията "продава" и "купува" е малка. Ходът на цените ще се реши от това как ще се развие икономическата криза, допълни тя.


Тасева цитира анализ на компанията, според който има покачване на цените на жилищата между 2 и 7 на сто за половин година в някои от районите на София - "Редута", "Овча купел", "Младост". В "Дианабад" и "Слатина" цените са се повишили с над 10%. Понижение на цените с до 11% за половин година се наблюдава в райони като "Надежда", "Красно село", "Дървеница", "Витоша".

Между 470 и 1062 евро на квадратен метър е струвала жилищна площ в столицата през първите шест месеца на 2010 г., показват данните. Най-евтино са се продавали апартаментите в райони като "Модерно предградие", "Обеля" и "Овча купел". Най-високи са били цените в "Оборище", "Манастирски ливади", "Борово" и "Студентски град".

Около 250 евро е сумата, за която са били наемани двустайни апартаменти в голяма част от кварталите на София през първата половин година. Сред районите, в които наемите са били между 200 и 300 евро, са дори центърът на града и кварталите "Иван Вазов", "Борово", "Бъкстон", "Лагера", "Редута", "Манастирски ливади", "Дианабад". При едностайните жилища в столицата средните наемни цени са между 150 и 200 евро на месец. Наемите за тристайните апартаменти започват от около 210 евро за района на "Люлин", но не надвишават 400 евро.

През май и юни раздвижване има и на пазара на ваканционни имоти. Купувачите са най-вече руски граждани, които търсят евтини имоти близо до морето. Те най-често избират между апартамент във Варна, Бяла или Бургас. Малък процент от купувачите са сравнително заможни хора, които са готови да отделят до 200 000 евро, но те търсят лукс и "първа линия" до морето.

Източник: Dir.bg

Можете да се абонирате за:
Обратно към новини Google Myspace Facebook Twitter Digg Delicious Svejo LinkedIn

dobavigo