[12.01.2011] Изключително подходящ е моментът за покупка на жилищеМоментът за покупка на жилище е наистина изключително подходящ. Причините за това са няколко. От една страна, цените са все още на много ниски нива. Те са сравними с нивата в началото на активната търговия с имоти. В допълнение към това изборът е голям – сериозно предлагане има на имоти с най-различна локация, квадратура, вид строителство, етаж, изложение и т.н. Финансиращите институции също спомагат за активизирането на пазара. Те значително либерализираха политиката си по отпускане на ипотечни кредити. Банките се отвориха и към отпускане на кредити към предприемачите, което ще доведе до развитие на нови проекти. За да се сключи изгодна сделка сега, редица купувачи се обръщат към услугите на професионален консултант. Тези купувачи предпочитат да се застраховат от възможни грешки при покупката на имот и да спестят ценното сега време.

Активна група купувачи са работещите на средни позиции и със стабилни постоянни доходи. Друг активен сегмент на пазара са бившите наематели, които се възползват от ниските цени. Не са малко и младите семейства, които се възползват от момента, за да се сдобият с първото си жилище. На пазара започнаха да се появяват и спекуланти, които инвестират в имоти, където виждат потенциал за развитие в бъдеще.

Най-добрата инвестиция в момента е в имоти с топлокации, с качествено строителство, с южно изложение, между 3-ти и 6-и етаж на добре поддържана сграда. Добре е тези имоти да са локализирани в квартали, които имат добри перспективи. Това е инвестицията, която най-добре съвпада с търсенето в момента и която след време ще се окаже печеливша. Подходящи са районите, които се възстановяват най-бързо от кризата. Това са големите градове в страната – София, Варна, Пловдив, Бургас. Подходящи са и местата, които имат голям поток на чужденци, курортите, градовете, в които има активен туризъм и голяма посещаемост. Много купувачи инвестират и в малки търговски имоти. Причината за това е, че редица хора предпочитат пазаруването в малкия квартален магазин пред голямата търговска верига.


Цветелина Тасева, изпълнителен директор на „Адрес Недвижими имоти“

Източник: imot.bgМожете да се абонирате за:

Обратно към новини Google Myspace Facebook Twitter Digg Delicious Svejo LinkedIn

dobavigo