[18.01.2011] Софиянци вече търсят жилище до 50 000 евроПрез 2011 г. ще продължи търсенето на двустайни жилища, като средната цена за София ще остане около 50 000 евро. Това се казва в прогноза за пазара, предоставена на „Монитор” от агенция „Адрес”. Макар на пазара на недвижими имоти да има известно съживяване, започналата вече 2011 година няма да бъде осезаемо по-лека от 2010-а.

През миналата станахме свидетели на един активизиращ се пазар, на който и купувачи, и продавачи имаха добри условия да сключат изгодна сделка. Очаква се пазарът и през 2011 г. да продължи да бъде сравнително динамичен, като за това ще допринесе и още една тенденция. Големи, качествени имоти в хубави квартали на столицата, с добри квадратури вече се продават на изключително изгодни цени. Това ще доведе до увеличаване на сделките за качествени имоти с добри локации, тъй като някои купувачи ще се възползват от падащите цени, за да се сдобият с по-престижен имот, прогнозират от „Адрес”.

Много купувачи започват търсенето си с намерението да купят новопостроено жилище. Въпреки това обаче те правят много огледи и на по-стари жилища, но с добро местоположение и с нормална инфраструктура. В този смисъл може да се каже, че пазарът е „гъвкав” и предлага редица възможности за добри сделки, дори и за жилища в по-стари сгради. Възможно е това да причини лек спад в цените на новото строителство. Вероятно двустайните и маломерните тристайни жилища през 2011 г. ще се предлагат на по-ниски от цените през миналата година.

Себестойността на строителството ще се запази на предишните нива, но разходите, които имат инвеститорите за построяването на новите жилища, в момента намаляват и по този начин крайната цена на жилищата, които ще се предлагат и които действително са търсени от пазара, ще бъдат на по-ниски от сега съществуващите. Във всеки случай не се очаква рязко увеличение на цените.Все още актуална е тенденцията на пазара да се изкарват многостайни или двустайни жилища с добра квадратура в широкия център на София, но да не могат да се продадат поради финансова невъзможност от страна на купувачите. Затова и през тази година по всяка вероятност ще продължи тенденцията тези жилища да се отдават под наем. Техни клиенти ще бъдат хора, които биха желали да подобрят условията си на живот, или млади семейства, които нямат възможност да изтеглят кредит, се казва в прогнозата на „Адрес”.

Няма да има резки промени на наемите в столицата. Цените по-скоро ще се стабилизират, а измененията в нивата ще бъдат плавни и постепенни. Търсенето ще продължи да е активно, се казва в прогнозата на „Адрес”.

Банките продължават политиката си на либерализиране при отпускането на кредити, месечните лихви по всяка вероятност ще продължат своя спад. Това допълнително ще отпуши пазара и ще активизира сделките.

Моловете станаха важен фактор за бита на софиянци, но след първоначалната страст към пазаруването на едно място хората преоткриха очарованието на кварталните търговци и този сегмент от пазара се задвижи, подкрепен допълнително от достъпните наемни цени на малките магазинчета.

Качествените имоти на пазара са малко

В момента на пазара предлагането на качествени жилища е малко и това предполага постепенно и бавно повишаване на цените, каза шефът на агенция „Аристо” Тихомир Цаков. При положение че очакваната инфлация е около 5 на сто, то ръстът в цените на жилищата ще е в рамките на десетина процента. Нарастването на масата на кредитите и поевтиняването им ще спомогне за поскъпване на жилищата, смята брокерът.

През последните месеци се наблюдава активност на търсещите да си купят жилище и това е един от факторите този тип имоти да спрат да поевтиняват, каза още Цаков. Най-често сделки се сключват на цени от

40 000 до 50 000 евро. Търсенето и през 2011 г. ще остава най-силно за най-евтините жилища и отчасти за тези от средния ценови сегмент. На пазара на офиси и логистични площи не очаквам поскъпване, добави той.


Източник: Монитор
Можете да се абонирате за:


Обратно към новини Google Myspace Facebook Twitter Digg Delicious Svejo LinkedIn

dobavigo