[14.03.2011] Colliers: Пазарът на имоти в Източна Европа се движи към пълно възстановяванеПовечето пазари на недвижими имоти по света преминаха най-ниската си точка и в момента се намират във възход. Това показва проучване на „Колиърс“ (Colliers International) за третото тримесечие на годината направено сред 200 големи международни инвеститори. Преобладаващата част от инвеститорите (90%) заявяват, че планират да разширят своя портфейл от недвижими имоти в рамките на една година или поне да запазят същите нива.

За по-ясно описание на състоянието на инвестиционните пазари в различните региони на света, както и за очертаване на тенденции за развитие в следващите 12 месеца, проучването илюстрира тенденциите с часови зони – т.нар. „глобален инвестиционен часовник“. По тази схема 12 часа показва абсолютният връх на инвестиционния пазар, а 6 часа - неговата най-ниска точка. Съответно зоната между 12 и 6 часа показва низходяща тенденция в развитието, а зоната между 6 и 12 часа - възходяща.

Най-голямата група от анкетираните инвеститори от цял свят поставят часовника за своя регион в 8 часа, втората – на 6 часа, а третата – на 7 часа, което е индикатор, че повечето смятат, че пазарите са във възход и се характеризират от увеличаващо се търсене, спад на предлагането и свободните площи и увеличаващи се наеми.

Това е сериозна крачка напред за пазара на имоти от последното проучване на Colliers International от първото тримесечие на 2010 г., когато повечето анкетирани поставиха стрелките на часовниците между 5 и 6 часа.

Според Георги Киров, директор „Инвестиционни услуги“ в българския клон на „Колиърс“, по-голямата част от ключовите изводи показват нарастващ оптимизъм на световния пазар на недвижими имоти, макар че нагласите варират според различните региони. „През следващите няколко месеца можем да очакваме нови инвестиционни сделки в България. Дори това да се случи обаче, все още ще бъде рано да се каже, че пазарът се е отлепил от дъното“, смята Киров. Той отбеляза, че повечето инвестиционни фондове, които възнамеряват да направят нови инвестиции през 2011 г., ще предпочетат да инвестират в по-малко рискови пазари като Германия Франция, Великобритания, скандинавските страни, или ще предпочетат по-големи пазари с по-дългосрочен потенциал като Русия, Украйна или азиатските страни.

Попадналите на фокус локации в Централна и Източна Европа са най-различни, като Варшава остава най-популярната дестинация, особено за офиси. Други търсени точки са Киев, Прага, Москва и Букурещ, като интерес има и към Рига, Талин и Вилнюс.

София, Любляна, Белград и Атина остават в полезрението на някои инвеститори, но по-скоро като втори избор за офис площи. Освен в този сегмент интерес има и към търговските площи в Полша, Чехия и Украйна, следвани от Унгария, Румъния и прибалтийските републики.


Източник: Dnevnik.bg

Можете да се абонирате за:
Новини за имоти
Обратно към новини Google Myspace Facebook Twitter Digg Delicious Svejo LinkedIn

dobavigo