[13.05.2011] Ипотечният пазар у нас се раздвижва, банките – все още много селективниРаздвижване на ипотечния пазар и подобряване на условията за клиентите през последните месеци забелязват специалисти. Въпреки това банките все още са много селективни и предпазливи в своите оценки при финансиране.

Един от факторите безспорно е бъдещото движение на цените, което е основен фактор, определящ нагласите и готовността за покупка при клиентите, коментира Стоян Бозвелийски, директор Клонова мрежа и дистрибуционни канали в МКБ Юнионбанк по време на конференцията за имоти BalRec.

Според него пазарът през следващите една-две години се води от ценови промоции и малко по-умерени очаквания за риска при банките.

Той каза, че лихвите по ипотечните кредити вече са се понижили и са достигнали нива от около 8%, които са най-ниски за последните няколко години. Темповете на кредитиране обаче също са няколко пъти по-ниски в сравнение с преди кризата и предлагането на жилищни кредити надвишава значително търсенето.

„В момента наблюдаваме едно постепенно отваряне на банките към потребителите“, каза той.

По думите му вече има финансиране за до 90% от стойността на имоти, като в някои случаи, за някои потребителски групи то може да достигне и 100%.

Той смята, че ипотечните продукти ще бъдат водещи за банките през следващите години, но за момента оценката по отношение на доходите на кандидатстващите за финансиране остава изключително консервативна.

„Селективно кредитиране“

Тази динамика се очаква да се покачва и за в бъдеще, но въпреки това ентусиазмът от 2007 и 2008 г. няма да се завърне, прогнозира той.

Георги Ранчев, управител на "Линднер Имобилиен Мениджмънт" ЕООД и "Резиденшъл Парк София" ЕООД, подчерта, че основният проблем на жилищния и ипотечния пазар у нас в момента е липсата на достатъчно доверие у потребителите относно стабилността на доходите им в дългосрочен план.

„Сега състезанието е голямо за почти всички банки на ипотечния пазар, но остават доста въпросителни у самите клиенти“, коментира той.

Ранчев допълни, че въпреки че лихвите са вече по-достъпни, все още трябва да се направят доста стъпки както от страна на инвеститорите и продавачите, така и от клиентите, за да се достигне балансът на жилищния пазар. Все пак тази година секторът е по-близо до този баланс и има по-голяма активност в сравнение с миналата.

Силвия Митева, управител на Идеа Билдингс, също потвърди, че основната причина за дискомфорта на пазара е липсата на сигурност при клиентите и безработицата, „а не толкова условията на банките или продуктите“.

Ранчев добави също, че вече се вижда ясна сегментация на пазара, на който се оформят продукти на ниски цени и по-ниско качество, както и по-добри имоти, на съответните цени.

По отношение на проектното финансиране той каза, че банките все още почти не са склонни да отпускат такова. Според него те биха предпочели да изчакат няколко години, преди да финансират конкретни проекти.

Междувременно ще се финансират по-малки по мащаб схеми, насочени към „уплътняване“ на сегашната среда, както и такива на терени с изградена инфраструктура.

Това ще доведе до още по-голямо забавяне на редица проекти, а схеми с по-големи мащаби ще видим отново едва след 2-3 години, каза той.

Точният термин е „селективно кредитиране“ – добре структурирани, проекти с ясна визия и концепции, коментира Бозвелийски.

„Въпреки това пазарът на дребно в момента е много по-отворен и добре развит, отколкото финансирането на проекти.“


Източник: Investor.bg


Новини за имотиМожете да се абонирате за:

Обратно към новини Google Myspace Facebook Twitter Digg Delicious Svejo LinkedIn

dobavigo