[26.07.2012] Брокери виждат светъл лъч на офис пазара в СофияПазарът на офис площи в София, който вече няколко години страда от хронично свърхпредлагане, може да се намира на ръба на цикъла от своето развитие, смятат брокери.

Повод за такива твърдения дават динамичните процеси в сегмента през първото полугодие на 2012 г.

От една страна делът на незаетост, който по някои данни достигна до 30% от площите в столицата през последните години, е започнал да се понижава. Доклад на Colliers International сочи, че свободните офис площи в София са се понижили с 3 процентни пункта от 26% през 2011 г. на 23% в средата на 2012 г.

Така те са достигнали 363, 857 кв. м, като разпределението им е неравномерно и по-голямата част от тях продължават да бъдат съсредоточени в периферията на града, където се намират над 263 хил. кв. м от общите свободни площи.

Това говори за началото на процеса на по-бързо усвояване на площите, смятат специалистите. Най-интензивно остава усвояването при сградите клас „А”, които отговарят на международните стандарти. 

Друг фактор, влияещ благотворно върху баланса на пазара, е пониженият обем от площи в процес на строителство.

През първото полугодие предлагането на съвременни офис площи нараства незначително с 2% и се равнява на1,57 млн. кв.м. В същото време офис сградите в строеж продължават да намаляват, достигайки най-ниските си нива от години насам – 90 хил. кв. м. За сравнение, през първата половина на 2011 г. те бяха 500 хил. кв. м. Не се очаква стартиране на нови проекти до края на годината, се казва в доклада на Colliers.

Независим доклад на друга консултантска компания Forton посочва, че между януари и юни са били завършени 79 хил. кв. м офиси, което е с 21% повече спрямо същия период на 2011 г.

Макар предлагането все още да надвишава сериозно търсенето на нови офис помещения, качествените проекти все по-активно привличат наематели и повишават нивата си на заетост.

С около 40% по-малко са площите в процес на изграждане спрямо година по-рано. До края на 2012 г. се очаква да бъдат завършени близо 64 хил. кв. м офиси. Много инвеститори продължават да отлагат въвеждането в експлоатация на своите проекти, изчаквайки да получат повече сигурност и по-висок процент на заетост, посочват от Forton.

Източник: Investor.bg


Новини за имоти


Можете да се абонирате за:
    


---------------------------------------------------------------

Готови жилища
Жилища в строеж
Апартаменти
Едностайни
Двустайни
Тристайни
Четиристайни
Мезонети
Студиа
Офиси
Къщи
Магазини, Заведения
Парцели

Апартаменти
Офиси
Магазини, Заведения
Къщи
Парцели

Обратно към новини Google Myspace Facebook Twitter Digg Delicious Svejo LinkedIn

dobavigo