[12.02.2014] Пазарът на жилища в големите градове се съживява 

Пазарът на жилища в големите градове се съживява

Експерт очаква до 5% ръст на цените на жилищата ново строителство и в централните райони на големите градове

Пазарът на жилища в  големите градове се съживява

Освен търсенето се засилва и предлагането на жилищния пазар, заради което цените като цяло са стабилни. Снимка: Investor.bg

България е сред четирите европейски държави, в които през миналата година е отчетен ръст на сделките с жилища, сочат данните на консултантската компания ЕРА, която оперира на 14 европейски пазара на имоти.

Освен България, повишения на сделките са регистрирани в Германия, Швеция и Турция, посочи Теодора Димитрова, изпълнителен директор на ЕРА България.

Данните на компанията сочат, че през миналата година сключените сделки в София, Варна и Бургас са нараснали с 43% спрямо 2012 г.

Съживяването на търсенето на жилища според Димитрова се определя от по-ниските цени, както и понижението по лихвите на ипотечните кредити. „Повишеното търсене и предлагане, ниските, но стабилни цени и понижените лихвени проценти по ипотечните кредити са основните причини за стабилизирането на цените на жилищата в градовете“, коментира тя.

По думите ѝ спадът в цените, който се наблюдаваше през последните 5 години, е приключил и хората, които са отлагали покупката на ново жилище, се възползват от по-благоприятните пазарни условия.

Въпреки подобрението при лихвите по ипотеките обаче България е сред държавите с най-високи лихвени нива и най-висок общ разход за обслужването на ипотеките, коментира Димитрова. Докато лихвите по ипотеките у нас се движат в порядъка на 6-7 на сто, средно за европейските пазари, на които оперира ЕРА, лихвените нива са около 4 на сто.

Цените на жилищата на квадратен метър у нас обаче са най-ниски в цяла Европа – средно около 740 евро в столицата, а в някои по-малки общински центрове варират от порядъка на 200-300 евро, каза Антон Андонов от ЕРА.

Най-високи са цените в Швейцария (9 900 евро за кв. м), в Париж цената за квадратен метър жилищна площ в добър, централен квартал е средно около 8 240 евро, в Германия – 2 500 евро, в Холандия – 3 хил. евро, в Швеция – около 3 600 евро.

Водещи тенденции на жилищния пазар в България

В годините на кризата България е била една от страните с най-рязък спад на броя на сделките с жилища, но миналата година показва обрат и покупко-продажбите на жилища са започнали да нарастват. През миналата година броят на сделките на българския пазар е бил най-висок от последните четири години, коментира Андонов.

От компанията очакват тази година също да има ръст на сделките с жилищни имоти на фона на засиленото търсене не само от страна на купувачите на първи дом, но и на имоти за инвестиция (с цел отдаване под наем).

Освен търсенето обаче расте и предлагането на жилища на пазара, което запазва цените като цяло стабилни, подчерта Теодора Димитрова. Опит за ръст на цените има при новото строителство и на жилищата в централните райони на големите градове заради по-ограниченото предлагане и липсата на нови проекти. Според Антон Андонов цените на жилищата ново строителство и в централните райони на големите градове ще се повишат с до 5 на сто през тази година.

Средният срок за реализирането на едно жилище на пазара е около 120 дни, отчитат още от компанията. Очакванията на експертите обаче са тази година срокът за продажба на едно жилище да падне под 100 дни заради засиленото търсене.

Най-търсени през миналата година са били двустайните апартаменти, сочат още данните на компанията. В София например сделките с двустайни жилища са съставлявали 37% от общия обем сделки, а средната цена достига 45 860 евро.

Тенденции на пазарите на жилища в Европа

Продължава спадът на лихвите по ипотеките и в Европа, но при силно затегнато кредитиране. Дори в страни, в които е било практика да се финансира включително и 100% от цената на сделката с кредит (например в Холандия) банките вече въвеждат изисквания за поне около 20% самоучастие, коментира Антон Андонов.

На пазарите, на които оперира компанията, се отчита ръст на цените на жилищата в централните райони. В по-тежко засегнатите от кризата държави обаче цените като цяло продължават да падат – тенденцията е видна най-вече в Португалия и Холандия.

В Австрия, Германия и Швейцария цените на жилищата са на устойчиви равнища, а пазарът в Чехия вече се стабилизира. Като цяло в Европа цените постепенно се стабилизират, което ще доведе и до ръст на сделките.

На някои от пазарите правителствата стартираха изпълнението на програми за стимулиране на купувачите на имоти – на първи дом или с инвестиционна цел (например Кипър и Португалия).

От компанията отчитат, че интересът към пазара на имоти в Европа започва бавно да се възстановява на фона на по-ниските цени и лихви. Факторите, които най-силно влияят на купувачите, са макроикономическите фундаменти (безработица, икономически растеж и други), кредитните практики, строителството.


Източник: Investor.bg


Новини за имоти


Можете да се абонирате за:


---------------------------------------------------------------

Готови жилища
Жилища в строеж
Апартаменти
Едностайни
Двустайни
Тристайни
Четиристайни
Мезонети
Студиа
Офиси
Къщи
Магазини, Заведения
Парцели

Апартаменти
Офиси
Магазини, Заведения
Къщи
Парцели


Обратно към новини Google Myspace Facebook Twitter Digg Delicious Svejo LinkedIn

dobavigo