[18.07.2014] Засилен интерес към жилища за над 100 хил. евро отчитат брокериЗасилен интерес към жилища за над 100 хил. евро отчитат брокери

Жилищата на стойност над 100 хил. евро отново привлякоха вниманието на купувачите в края на първото полугодие на 2014 г., сочат данни на агенцията за имоти "Адрес". През май и юни сделките за имоти над тази цена, сключени с посредничеството на компанията, са представлявали над 15% от всички, докато в началото на годината са формирали дял от около 7-8%.

Според брокерите се скъсява и периодът на сключване на сделка – в последните месеци около 1/3 от покупките са реализирани в рамките на 30 дни. В началото на годината за такъв срок се сключваха под 20% от сделките.

„В последните месеци поведението на важна група купувачи е недвусмислено – те вземат бързи решения, плащат повече и инвестират в големи имоти. По всичко личи, че тези клиенти бързат да купят имот. Хората с по-добри финансови възможности обикновено първи се ориентират спрямо промените в икономическата обстановка и търсят най-разумния ход, което е основна причина за активизиране във високия сегмент”, казва Георги Павлов, изпълнителен директор на „Адрес“.

„Българите с по-скромни бюджети стандартно имат нужда от повече време, за да вземат решение – те разполагат с по-малко информация и опит и не реагират така бързо на икономическите промени и новините около банките. Това е причина активността в ниския и средния сегмент да се задържа стабилна през цялото полугодие”, допълва Павлов.

Жилищата, закупени с цел инвестиция за периода януари-юни, са приблизително 12-13%, сочат още данните на компанията.

В същото време с 5% намалява броят на хората, които продават жилището си, за да погасят кредит – при 7% в началото на 2014 г. през юни едва 2% от продавачите се разделят с имота си, за да покрият задължения към банка. Расте делът на хората, които продават жилището си, за да се преместят в друго.

Активизирането на сделките за по-скъпи имоти проличава и в растящия интерес към по-големи жилищни площи. Около 1/3 от продадените през периода апартаменти са тристайни, а през юни делът им скача до 40%. Сходни са и процентите при двустайните жилища, докато покупките на едностайни апартаменти представляват около 9,5% от всички.

Цените се задържат без изменение

Цените не променят съществено нивата си, като средната стойност в столицата е около 700 евро на кв. метър. Варна, дори и след климатичните катаклизми, продължава да е с активен пазар, особено в летните месеци. Цените в морската столица също се задържат стабилни – около 670-690 евро на кв .м. Нивата в Бургас и Пловдив също остават между 490 и 550 евро/кв. м.

С оглед на промените в профила на желания имот в столицата, като предпочитани квартали за периода се очертаха центърът, „Гео Милев“, „Изток“, районът около Докторската градина, „Бъкстон“, „Стрелбище“. Сделките в по-ниския сегмент се сключваха основно в районите с метро и с подобрена инфраструктура.

Към тези изисквания постепенно се прибави и растящата критичност на купувачите към качеството на сградите, което отчасти се дължи на последните климатични явления. Все повече хора се интересуват от стабилността на сградата, материалите, конструкцията, здравината и издръжливостта на фасадата. Купувачите питат доколко дадена сграда може да издържи на метеорологичните условия, разказват брокерите.

На пазара на наеми преобладава интересът към едностайни и двустайни апартаменти, докато търсенето на по-големи жилища е по-слаб заради по-високата цена. Най-често бюджетът на наемателите варира между 350 и 450 лева. Често този ценови диапазон се отнася за по-крайните квартали на столицата.

За тези, които разполагат с повече средства, жилищата между 500-700 лева са приемливи. Наемният пазар е по-активен в сравнение с миналата година, а най-предпочитаните квартали в столицата са „Младост“, „Люлин“, център, „Лозенец“, „Дианабад“ и южните райони.


Източник: investor.bg


---------------------------------------------------------------

Новини за имоти


  ---------------------------------------------------------------
Готови жилища
Жилища в строеж
Апартаменти
Едностайни
Двустайни
Тристайни
Четиристайни
Мезонети
Студиа
Офиси
Къщи
Магазини, Заведения
Парцели

Апартаменти
Офиси
Магазини, Заведения
Къщи
Парцели

Обратно към новини Google Myspace Facebook Twitter Digg Delicious Svejo LinkedIn

dobavigo