[04.12.2014] Хубавите имоти свършват заради парите от КТБИма значимо раздвижване на имотния пазар, заявките за огледи се увеличават, като голяма част от тях са за след 4 декември, когато ще бъдат изплатени гарантираните депозити от КТБ.

Така описва в момента ситуацията на имотния пазар Румяна Димитрова, брокер от “Адрес недвижими имоти”. Според нея кандидат-купувачите станали по-решителни, дори по-несигурните купували бързо. Продавачите усещали, че има търсене, и вдигали цените, които за последните месеци се увеличили с 5-6%. Очакванията били в края на декември този ръст да стигне 10 на сто.

Имотите на реални цени свършват бързо, на пазара в момента остават надценените. Поради това може да се стигне до ситуация, в която ще е трудно да се намерят хубави имоти като характеристики и локация, които да предложим на клиентите, твърди Димитрова.

Брокерите са обнадеждени за силен декември най-вече заради гарантираните депозити от КТБ. Те са 3,6 млрд. лв., а изплащането им започва от днес.

Изчисленията на експерти показват, че борбата всъщност ще е за около 1 млрд. лв. Очакванията са близо 2/3 от парите от КТБ да останат в банките. Според неофициална информация хората, които ще получат максималната гарантирана сума от 196 000 лв. , са 3300 души. Тези с над 100 хил. лева са 12 000. За сметка на това общата сума на спестяванията им е около 2 млрд. лв. Именно в тях брокерите виждат възможност да инвестират парите си в имоти.

“Пазарът е пред взрив. Имоти, които стоят от 2009-2010 г., стават актуални - усилено се правят огледи, водят се преговори, предоговарят се оферти. Мислещи хора вече търсят ново поле за затворените си досега пари в КТБ”, твърдят брокерите.

“От три седмици пазарът в София е най-динамичен от доста години насам в очакване на значителен паричен поток. Моите прогнози са той да се насочи към апартаменти и рентиерски имоти”, заяви собственикът на “Явлена” Страхил Иванов. Той не се нае да прогнозира точния размер на паричния поток, но добави, че дори 20% от освободения финансов ресурс след изплащането на гарантираните депозити да се насочи към имоти, това означава 400 млн. лв., което за нашия стагнирал пазар е доста значителна сума.

Брокерите твърдят, че доходът от наем е над 4% годишно, а лихвите от депозит - около 2%. Дори и след плащане на всички такси и комисиони чистият доход пак бил по-висок от този на влоговете.

Анализатори аргументират очакванията за наливане на пари от КТБ към имотите и с това, че българинът е консервативен при избора на инвестиционни възможности. Всички изследвания показвали, че когато той търси къде да вложи парите си, веднага след депозитите посочва покупката на имот. Значително по-малко са хората, които влагат пари на борсата, тъй като това изисква почти професионални знания.

Златото, картините и други вещи, които могат да бъдат алтернативни дългосрочни инвестиции, също не са сред предпочитаните инвестиции от българите.

Вливането на част от парите на вложителите в КТБ към имотите ще съживи пазара за поне 3 месеца напред, прогнозира Страхил Иванов. Според него обаче това нямало да доведе до дългосрочно вдигане на цените, тъй като предлагането все още е голямо.

Брокерите прогнозират още, че наемният пазар също ще се съживи, и дори очакват, че при него догодина може да има вдигане на цените, като причината за това ще бъде изчерпването на количеството предлагани сега апартаменти и магазини.

Прогнозите се основават и на факта, че заради банковата паника през лятото от изтеглените около 1 милиард лева обратно в банките са се върнали 700 млн. лв. Това предполага, че тогава 300 млн. лева са се пренасочили към имоти и други инвестиции. През юли бил отчетен 15% ръст на сделките с имоти.


Източник: 24 часа


---------------------------------------------------------------

Новини за имоти  ---------------------------------------------------------------
Готови жилища
Жилища в строеж
Апартаменти
Едностайни
Двустайни
Тристайни
Четиристайни
Мезонети
Студиа
Офиси
Къщи
Магазини, Заведения
Парцели

Апартаменти
Офиси
Магазини, Заведения
Къщи
Парцели

Обратно към новини Google Myspace Facebook Twitter Digg Delicious Svejo LinkedIn

dobavigo